Zöldborsós zúzapörkölt
2008.09.07. 19:42
Hozzávalók: 80 dkg csirke-, pulyka- , vagy libazúza, 2 közepes vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál édes-nemes , pirospaprika, 1 kiskanál só, 2-2 paprika és paradicsom, 1 mokkáskanál csípős paprikakrém, 30 dkg frissen kifejtett zöldborsó.
A zúza tisztításával kezdjük: ehhez egyenként félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, a benne lévő szívós hártyát lehúzzuk. Megmossuk, és 2 centis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és az olajon kevergetve üvegesre sütjük. A zúzát beledobjuk, néhány percig tovább pirítjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. Egy kevés (1,5 deci) vizet aláöntünk, megsózzuk, az apróra vágott paradicsomot és paprikát beleszórjuk, a paprikakrémmel tüzesítjük, és lefödve kis lángon párolni kezdjük. A zúza fajtájától függően minimum 1,5 óra alatt puhul meg. Előfordulhat, hogy leve időközben túlságosan besűrűsödik, ilyenkor mindig öntsünk alá egy kevés vizet, nehogy leégjen. Amikor már szinte teljesen puha, a zöldborsót hozzáadjuk, és így, együtt főzzük készre. Galuska esetleg sós burgonya illik hozzá köretnek.
|