Libaleves Fótiasan
2008.09.07. 19:37
Hozzávalók: 1,2 kg libacomb, 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 2 sárgarépa, kis darab (kb. 15 dkg) zeller, 30 dkg csiperkegomba, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél, a levesbetéthez: 4 szelet kenyér.
A combokat lebőrözzük, kicsontozzuk, húsukat egycentis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olajon közepes lángon megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük. A babérlevelet hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kevés vizet öntünk alá és lefödve kb. 45 percig pároljuk. Ezalatt a répát, a zellert meg a gombát megtisztítjuk, az előbbieket egycentis kockákra, az utóbbit szeletekre vágjuk. Mindet a libához adjuk, 10 percig pároljuk, majd szűk 1 liter vízzel fölöntjük, 5 percig forraljuk. A tejszínt a liszttel, a citrom levével meg a mustárral jól összekeverjük, és a levest ezzel sűrítjük. 2 percnyi főzés után a tárkonnyal fűszerezzük. Tálaláskor kis kockákra vágott, pirított kenyeret szórunk bele.
|