Piedone libamell chilis babbal
2008.09.07. 19:22
Hozzávalók: 40 dkg tarkabab, 90 dkg libamell, só, 2 közepes vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 csapott kiskanál chilipor, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1-1 mokkáskanál őrölt kakukkfű és oregánó, 1 kiskanál porcukor, 20 dkg fagyasztott kukorica, 1 piros húsú paprika, 1 evőkanál finomliszt.
A babot átválogatjuk, az összetört vagy lyukacsos szemeket (utóbbiakban kártevő húzódhat meg) kiszedjük belőle. Ezután annyi hideg vizet öntünk rá, hogy jócskán ellepje és egy éjjelen át így áztatjuk. Másnap a tetejére feljött szemeket kidobjuk (ezek is rosszak), a többit leszűrjük, leöblítjük. A libamellet kicsontozzuk, bőrét több helyen beirdaljuk, húsát a sóval bedörzsöljük. Kb. 20 perc elteltével bőrös oldalával lefelé lábasban sütni kezdjük. Ha egy kis zsírja már kiolvadt, átfordítjuk, a másik felét is megpirítjuk, majd lecsöpögtetjük és félretesszük. Zsírjából csak 3-4 evőkanálnyit hagyunk a lábasban a többit félretesszük, finomra vágott vöröshagymát kb. 2 perc alatt megfonnyasztjuk benne, majd a zúzott fokhagymát is belekeverjük. Fél percig együtt sütjük, majd a paradicsompürével együtt még 1 percig tovább pirítjuk. A vízzel fölöntjük, a babot és az elősütött húst beletesszük. A chiliporral, a borssal, a kakukkfűvel és az origánóval fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, lefedve, kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Közben az edényt többször megrázogatjuk, az ételt néhányszor megkeverjük, és elfövő levét mindig egy kevés vízzel pótoljuk, akkor jó, ha főzés alatt végig ellepi. Ha kész, a porcukorral ízesítjük, a fölengedett, lecsöpögtetett kukoricát, és a fél centis kockákra vágott paprikát hozzáadjuk, és még 5 percig főzzük. A húst kiemeljük belőle, lecsöpögtetjük, vágódeszkára fektetjük és keresztben félbevágjuk; az így kapott fél melleket hosszában felszeleteljük. A babot megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk-fűszerezzük. Levét 1 deci vízzel simára keverjük, liszttel sűrítjük, és 2-3 percig forraljuk. Tálaláskor a húst a forró babra fektetjük.
|