Jókai bableves
2008.09.07. 19:14
Hozzávalók: 18 dkg szárazbab, 1 füstölt csülök, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, babérlevél, fokhagyma, 15 dkg zöldpaprika, 7 dkg paradicsom, 30 dkg füstölt kolbász, 4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 3 dkg hagyma, 5 g fűszerpaprika, petrezselyemzöld, 1,5 l tejföl, 3 dkg liszt, csipetke.
A babot megmossuk és előző este beáztatjuk. A csülköt 1,5 liter vízben vajpuhára főzzük. Másnap a hideg léről villával leszedjük a zsírt és abban megpirítjuk a karikára vágott gyö- kérféléket. Mikor megbarnult, hozzátesszük a babot az áztatóvízzel együtt, hozzáöntjük a csülök főzőlevét, majd babérlevéllel, kevés fokhagymával, apró kockákra vágott paprikával és paradicsommal, valamint a csülök sósságától függően kevés sóval főzzük. Időközben a kolbászt a zsírban megsütjük, kivesszük a zsírból, majd vékony szeletekre vágjuk. Mikor a bab megpuhult, a kolbász sütőzsírjából liszttel és apróra vágott hagymával világos rántást készítünk. A végén megszórjuk paprikával és vágott petrezselyemzölddel. Mikor a rántással felforrt a leves, belekeverjük a kevés liszttel elkevert tejfölt. Végezetül belefőzzük a csipetkét és a kolbászkarikákat. Tálalás előtt a csülköt kis darabokra vágjuk és fölémerjük a forró levest. Az asztalnál mindenki utána ízesítheti ecettel, vagy tárkonyecettel.
|