Naspolya rummal
2008.09.07. 19:02
Hozzávalók 2 liter elkészítéséhez: 1kg naspolya, 3,5 dl víz, 70 dkg kristálycukor, 1 dl rum, szalicil.
Vitaminokban és tápanyagokban gazdag gyümölcs. Az első fagyok beállta után a dértől erősen megcsipkedett állapotban fogyasztható. A teljesen érett, dércsípte naspolyát megtisztítjuk, megmossuk, és szitára téve megszikkasztjuk. A vizet és a cukrot felforraljuk, és a forrásban levő szörpbe helyezzük a megmosott, lecsurgatott naspolyát. Puhára főzzük, majd kiszedjük, és a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk. A szörpöt egy ideig még főzzük, hogy sűrűsödjön és hozzáöntjük a rumot, majd forrón a naspolyára öntjük. A felületét szalicillel kezeljük, az üvegeket gondosan lezárjuk celofánnal, és kihűlésig ruhába csavarva, hűvös helyre téve tároljuk. Mézes süteményekbe, édes tallérokba, ízletes töltelék. Natúr csirkemellhez ízletes köret kiegészítés.
|