Vadkörteszörp
2008.09.07. 19:01
Hozzávalók 2 liter elkészítéséhez: 2 kg vadkörte, 1 kg kristálycukor, 2 citrom, 3 dl körtelikőr, fahéj, szegfűszeg.
A legjobb ízű szörpöt a félig érett vadgyümölcsből nyerhetjük. A megmosott, meghámozott vadkörtét kettévágjuk, és zománcozott edénybe téve annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes tűzön addig főzzük, míg a gyümölcs teljesen meg nem puhul, szét nem fő. Majd edénnyel együtt középlangyos helyiségbe tesszük. Két-három napig állni hagyjuk. Utána ruhán keresztül lecsurgatjuk a levét, átnyomkodjuk a masszát. Ugyancsak zománcozott edényben egy dl víz hozzáadásával felfőzzük a cukrot. A felfőzött cukrot olyan arányban, vegyítsük a körteléhez, hogy egy literhez 8 dl cukor jusson. Az összevegyített levet ismét feltesszük forrni, belerakva a fahéjat, szegfűszeget, a körtelikőrt, szűrt citromlét, és a citrom héját. Mintegy félórás főzés után szűrőruhán ismét átszűrjük, és üvegekbe palackozzuk. Erősen ledugaszolva sötét helyen sokáig tárolható. Jellegzetes fanyar íze, zamatossá teszi az édes süteményeket. Vadételek mellé, jól lehűtve, szódával, kitűnő üdítő. Vitamintartalma igen magas.
|