Erdei ribiszkés kacsa
2008.09.07. 18:58
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg kacsa, 40 dkg savanyú káposzta, 1 közepes fej hagyma, 4 szegfűszeg, 2 dl fehérbor, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg erdei ribiszke, őrölt bors, só, 2 dl húslé (kockából).
A jól kimosott és kicsavart savanyú káposztát feltesszük főni a szalonnával és a megtisztított, szegfűszeggel megtűzdelt egész hagymával. Sózzuk, borsozzuk és kevés bort adunk hozzá, és a megtisztított, szemezett, ribiszkét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Két órát főzzük, ha a szalonna megpuhult, félretesszük. Közben a kacsát megtisztítjuk, a belsőséget eltávolítjuk, nyakát, szárnyát, zsírját levesszük, és feldaraboljuk. A káposztába téve –amiből a hagymát kivettük- kevés víz hozzáadásával, gyenge tűzön egy órát sütőben sütjük. Ha még kell, utánízesítjük. A kacsát tálra tesszük, körülrakjuk a ribiszkés káposztával, és a tetejére tesszük a felszeletelt szalonnát. Pikáns könnyen emészthető, és vitamindús étel.
|