Meleg nyúlpástétom csipkebogyó öntettel
2008.09.07. 18:57
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg csontos nyúlhús, 10 dkg szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 2 db babérlevél, 1 citrom, 8 db szegfűszeg, őrölt bors, só, 8 dkg vaj,1 dl vörösbor, 2 db zsemle, 2 tojás Csipkebogyó öntet; 10 dkg csipkebogyólekvár, 5 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 3 dl vörösbor, ˝ citrom.
Csipkebogyó öntet készítése; Egy kis lábosban felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a zsemlemorzsát, világosra pirítjuk. Amikor megpirult, felöntjük a vörösborral és felforraljuk. Amikor felforrt, annyi csipkebogyólekvárt keverünk bele, hogy kellően besűrűsödjön, belenyomjuk a szűrt citrom levét. Nyúlpástétom készítése; A nyulat megtisztítjuk és vékony csíkokra vágott szalonnával, megspékeljük. A megtisztított hagymát vastag szeletekre vágjuk és a lábosba tett nyúl mellé, tesszük. Felöntjük vízzel (éppen csak ellepje), fűszerezzük, sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, szegfűszeggel, és a szűrt citromlével, lassú tűzön megfőzzük. Levéből kiszedjük, és vajban teljesen puhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni, a levéhez hozzáadjuk a vajmaradékot és a vörösbort, és a szaftot szitán áttörjük, besűrítjük és a csipkebogyómártással, összekeverjük. Félre tesszük. A nyúlhúst a csontokról leszedjük, és kislyukú húsőrlőgépen átengedjük. Beletesszük az előzőleg beáztatott és kinyomkodott zsemléket, tojásokat, összekeverve elkészítjük a fasírtot. Vajjal kikent lábosba felváltva rakjuk, a sűrű mártást és a fasírtokat, szalonnaszeletekkel beborítjuk, és közepes meleg sütőben 1-1˝-órát sütjük. A sütőből kivéve, szeleteljük, és még külön csészében adunk mellé csipkebogyó öntetet.
|