Fácánleves Újházi módra
2008.09.07. 18:49
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fácánhús, 25 dkg vaddisznó színhús, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg kelbimbó, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 6 szem egész bors, só.
Ha ezt a levest jól készítjük el, az ebéd vagy vacsora sikere máris biztosított. A megtisztított, alaposan megmosott fácánt fazékba téve felöntjük hideg vízzel. Hozzátesszük a vaddisznóhúst. Félórai főzés után, miközben a levét többször lehaboztuk, a megtisztított és megmosott zöldségeket, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, hasábokra vágva a levesbe tesszük. Beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot, és a megtisztított vöröshagymát. Megsózzuk, megborsozzuk és lassú tűzön főzzük. Amikor a húsok megfőttek kivesszük belőle, és hozzáadjuk a kelbimbót és a zöldborsót, melyeket puhulásig főzünk. A fácán húsát lefejtjük a csontról a vaddisznóhúst nagyobb szeletekre vágjuk, és visszarakjuk a leszűrt levesbe. Külön edényben, házi finommetéltet főzünk ki vagy vadmájgombócot és beletéve a levesbe, tálaljuk. A leves mellé külön burgonyapürét is kínálhatunk és áfonyát, a főtt húsok elfogyasztásához.
|