Fácán aszpikban (karácsonyi elő- főétel)
2008.09.07. 18:48
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg-os fácán, 1 dl fehérbor, 2 db babérlevél, 1 evőkanál ecet, 1 citrom, 1 kg vaddisznó lábszárcsont, só, 1 dkg zselatin, 6 szem egész bors.
A megtisztított, megmosott fácánt négyfelé vágva fazékba tesszük. Vizet öntünk rá – mintha húslevest főznénk belőle- és beleteszünk 1 dl fehérbort, a babérlevelet, a borsot és egy szeletekre vágott fél citromot, valamint sót. Amikor felforrt, eltávolítjuk a habját, evőkanálnyi ecetet teszünk hozzá és puhára főzzük a fácánt. Utána a húst kivesszük, levébe pedig a vaddisznólábszár csontot tesszük. Lassú tűzön tovább főzzük, amikor a leves fölé tett kezünk ragad, lehet leszűrni, és beletenni a kevés vízzel elkevert zselatint. A fácán húst a tálalótálba ízlésesen elrendezzük díszítjük (kemény tojás, citromszeletek, zöldpetrezselyem stb.) majd óvatosan rámerjük a levest, vigyázzunk, hogy teljesen átlátszó legyen. Kihűtés után, amikor már megdermedt tálaljuk. Kínálhatunk mellé salátákat, áfonyadzsemet.
|