Osztriga
2008.09.07. 18:25
Hozzávalók személyenként: 6 db osztriga, 5 cl citromlé, só, 6 dkg barna kenyér, 2 dkg vaj.
A hűtőben tárolt és lepréselt osztrigát többször váltott bő vízben jól lemossuk. Csak a teljesen zárt, csukott osztrigát használjuk!!! A nyitott vagy könnyen felnyithatót mindenkor el kell dobni!!! Az osztriga frissességét megállapíthatjuk úgy, hogy szétnyitáskor egy kevés sót szórunk a nyílásba és ha mozog, akkor friss! Az osztrigát éles acélkéssel felnyitjuk, ügyelve arra, hogy belső tartalma ne sérüljön a mélyedéses részben maradjon. A felbontott osztrigát jeges sós vízben leöblítjük, majd előhűtött, apróra tört jéggel megtöltött üvegtálon tálaljuk. Félbevágott citromot és vajjal megkent barna kenyérszeletkéket adunk hozzá. A receptben leírtakon kívül ízlés szerint őrölt fehérborsot, worcestermártást, ketchupöt is adhatunk mellé. Az osztriga csak az „R” betűs hónapokban kapható, és ekkor a legfinomabb. Korát gyűrűiről olvashatjuk le, évenként egy gyűrűvel gyarapodik. A legízletesebb a háromgyűrűs- hároméves.
|