Őszibarackos kacsasült (spanyol)
2008.09.07. 18:06
Hozzávalók 4 személyre: 1,6 kg-os kacsa, 4 dl húsleves (kockából), 1 dl brandy, 3 dkg liszt, ˝ csomó petrezselyemzöld, majoránna, 80 dkg sárga húsú őszibarack, só.
A kacsát megmossuk, enyhén besózzuk, hasüregét bedörzsöljük kevés majoránnával. Két lábát keresztben összekötözzük, és mély, zománcozott tepsibe tesszük. Előmelegített, forró sütőben kissé megkapatjuk, majd vizet öntünk alá, mérsékeljük a tüzet, és alufóliával a tepsit betakarjuk. Sütés-párolás közben saját levével időnként meglocsoljuk. Ha a levét elfőné, mindig egy kevés húslevessel pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, akkor vegyük le a fóliát, és a kacsa mellé éles késsel kockázzuk be, hogy lehetőleg minden zsír kisüljön belőle. Miközben a kacsa sül, megmossuk, meghámozzuk az őszibarackot, félbevágjuk, és kiemeljük a magját. Amikor a kacsa ropogósra sült, leöntjük a zsírját, a visszamaradt pecsenyelevet egy lábaskába öntjük, majd benne csomómentesen eldolgozzuk a lisztet, felengedjük a húslevessel és a konyakkal, felforraljuk. Átszűrjük, majd beletesszük a negyedelt őszibarackot, és kb. 10 percig rotyogtatjuk. A kacsát feldaraboljuk, előmelegített tálra rendezzük, az őszibarackkal körítve, egy kevés pecsenyelével megöntözzük. A mártás többi részét forrón, csészében adjuk az asztalra.
|