Fácánsült erdei gyümölcsökkel párolva
2008.09.03. 20:54
Hozzávalók 4 személyre: 1 db fácán, 10 dkg füstölt szalonna, 8 dkg vaj, 2 dl vörösbor, 10 dkg erdei szeder, 10 dkg faeper, 10 dkg porcukor, ˝ citrom, só.
A jól megtisztított fácánt –ügyelve arra, hogy a bőre ép maradjon- tisztára töröljük, megmosni nem szabad. A belsőségeket kivesszük, a lábát félig, nyakát a fejjel egészen levágjuk. Ügyesen, formásan összekötjük, és szalonnával megspékeljük, gyengén sózzuk. A tepsibe téve, szalonnaszeletekkel körberakjuk, és vajjal szép színűre sütjük, a mellének fehérnek kell maradnia. Közepesen meleg sütőben sütjük. Elkészítjük a felöntő levet; a faepret és a szedret megtisztítjuk, megmossuk és a felét kevés porcukorral meghintve félre tesszük. A másik feléhez hozzáadjuk a maradék porcukrot, a vörösbort, és a citrom szűrt levét. Ezzel az alaplével locsoljuk meg sütésközben a fácánt. Vigyázzunk arra, hogy lé mindig legyen alatta, hogy a cukor ne karamelizálódjon. A megsült fácánt szeleteljük, tálaljuk és külön csészében adjuk mellé az előzőleg félretett gyümölcsöt. Ínyencek, 2-4 cl konyakkal is ízesíthetik a gyümölcslevet.
|