Főtt marhahús erdélyi sommártással
2008.09.03. 20:52
Hozzávalók 4 személyre: Sommártás; 50 dkg som, 5 dl vörösbor, 1 dl méz, őrölt bors, ˝ citrom héja, Főtt marhahús; 50 dkg marhahús (sovány), 2 szál gyökér, 2 dkg turbolya levél, ˝ csomó petrezselyem zöldje, ˝ csomó zellerlevél, só, csipet őrölt bors, 1 dkg ételízesítő.
A sovány marhahúst forró vízbe tesszük fel főni, így ízletesebb lesz. Beletesszük a fűszereket; sót, őrölt borsot, ételízesítőt. A zöldfűszereket, zellert, turbolyát, petrezselymet, megmossuk és a levesbe tesszük. Megtisztítjuk a gyökeret és nagyobb darabokra vágva a levesbe tesszük. Egy-két órai főzés után, ha a hús megpuhult, kivesszük és felszeleteljük. Tálalóedényre helyezzük, külön adjuk hozzá a mártást. Erdélyi sommártás készítése; az érett somot kimagozzuk, a vörösborban puhára főzzük, áttörjük. Mézet, őrölt borsot adunk hozzá, majd folytonos keverés közben felforraljuk. Fél citrom héját belereszeljük, tálba öntjük, megvárjuk, míg megsűrűsödik és a főtt húshoz tálaljuk. Pikáns étel.
|