Áfonyás gombócok
2008.09.03. 20:50
Hozzávalók 4 személyre: 4 db zsemle, 5 dkg vaj, 2 tojás, 10 dkg liszt, 20 dkg áfonya, 1 dl vörösbor, 10 dkg porcukor,˝ citrom, csipet só.
Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk és a vörösborral összeborítva, kevés vízzel, porcukorral, a szűrt citromlével puhára főzzük, majd félretesszük. A zsemléket meghámozzuk, beáztatjuk vízbe, majd szárazra kinyomkodjuk. Hozzákeverjük a vajat és lassan a tojásokat, kevés sót és annyi lisztet, hogy elég kemény tésztát kapjunk. Vizes kézzel, gombócokat formálunk, és enyhén sózott vízben puhára főzzük. A vízből kivéve lecsurgatjuk a tálaló tányérokra helyezzük és leöntjük az áfonyával. Porcukorral meghintjük, citromkarikákkal díszítjük. Egyszerű, de nagyszerűen kellemes ízű étel. Desszertként tea mellé önállóan is kínálhatjuk.
|