Rántott szardínia citrommártással
2008.09.03. 20:43
Hozzávalók: 2 doboz apró füstölthal-konzerv (pl. sprotni vagy Bückling), 1 db egész tojás,liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz; a citrommártáshoz: 1 evőkanál liszt,másfél dl tej, 2 dl kefír, fél citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint kevés cukorés só.
Az apró halakat a felnyitott konzervdobozból lecsöpögtetve úgy szedjük ki, hogylehetőleg ne sérüljenek, ne törjenek össze. Egyenként belemártogatjuk alisztbe, a felvert tojásba és a zsemlemorzsába, majd a 180 fokos olajban széppirosra megsütjük (3-4 perc). Közben a mártáshoz a leszűrt szardíniaolajból kétevőkanálnyit egy serpenyőbe öntünk, rászórjuk a lisztet és állandó keverésközben habzásig hevítjük, ezután ráöntjük a megmelegített tejet, és folytonosankevergetve sűrűre főzzük. Hozzáöntjük a kefírt, a citromlevet, a citromhéjat, azúzott fokhagymát, majd a sóval és a törött borssal fűszerezzük. Jólösszekeverjük és kiforraljuk. A lecsöpögtetett halacskákat a mártással éspárolt rizzsel vagy sült burgonyával kínáljuk.
|