Sertésszűz parajjal töltve (ásványi ayagok)
2008.09.03. 19:51
Hozzávalók: 2 db szűzpecsenye (darabja 35 dkg), 0,5 kg paraj, 1 evőkanál vaj, 15 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt sajt, 2,5 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál tejszín, só, bors, reszelt szerecsendió.
A parajt megmossuk, forró vízben (tegyünk a vízbe kevés szódabikarbónát /1 kávéskanál, nem púpozva/, hogy a szép zöld szín megmaradjon!) röviden fonnyasztjuk, lecsorgatjuk, összekeverjük a felolvasztott vajjal. A füstölt szalonnából 5 dkg-ot apró kockákra vágunk, 2 evőkanál olajon lassú tűzön kiolvasztjuk, a megtisztított, felaprított hagymát és fokhagymát a szalonnán megfonnyasztjuk úgy, hogy ne kapjon színt.
A parajt finomra vágjuk, hozzákeverjük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval is ízesítjük. A sütőt fokra melegítjük. A hártyától, zsiradéktól megtisztított húsokat vágódeszkán hosszában felmetsszük, de csak háromnegyedig. Sózzuk, borsozzuk. A két szűzre elosztjuk a parajt, felgöngyöljük, két végén begyűrjük. A megmaradt szalonnát vékony szeletekre vágva beburkoljuk a göngyöleget, és konyhai zsineggel átkötjük. Serpenyőben minden oldalukat a maradék olajon megsütjük, majd egy kisebb tepsibe áttesszük a sütőzsiradékkal együtt, amibe beleöntjük a bort is. A tepsit befedjük alufóliával, és 15 percig sütjük a húst. Ekkor melléöntjük a tejszínt is, vele még egyszer felforraljuk a sütőlét. A húst vastagabb szeletekben tálaljuk, tetszés szerinti körettel. A mártást leszűrve, külön adjuk hozzá.
|