Sajtban forgatott spenótgombóc (ásványi anyagok)
2008.09.03. 19:49
Hozzávalók: 60 dkg friss paraj, 8 db zsemle, 10 dkg vaj, 5 cl tejszín, 4 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, szerecsendió, őrölt fehér bors, só.
A parajlevelek szárát eltávolítjuk, majd alaposan megmossuk. Enyhén sós vizet forralunk, ebbe beletesszük a parajt, és 3-4 perc alatt leforrázzuk. Leszűrjük, hideg vízzel jól átmossuk, és lecsepegtetjük. Az így előkészített parajt vágódeszkára tesszük, és egy nagyobb éles késsel apróra vagdaljuk. A szikkadt zsemléket meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Keverőtálba tesszük a parajt, hozzáadjuk a 4 dkg lágy vajat, a tejszínt és a tojást. Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt fehér borssal ízesítjük, végül a zsemléket is hozzáadva, összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és sós vízbe téve 6-8 percig főzzük. Amikor a gombócok a víz felszínére felúsznak, kiszedjük és jól lecsepegtetjük. Tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk péppé tört fokhagymával ízesített olvasztott vajjal, és gazdagon meghintjük reszelt sajttal. Forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, ameddig a sajt a tetejére olvad. Különleges ízű önálló ételként kínálhatjuk, de sült bárányhúsok elegáns körete is lehet. Lehet mellé kínálni még, fokhagymamártást (sima vajas rántás, bele négy reszelt fokhagymagerezd, tejjel vagy tejszínnel felengedve. Fűszer: kevés só.)
|