„Petruskás” vajjal öntözött lazac
2008.09.03. 09:25
Hozzávalók 4 személyre: 4 (20 dkg-os) lazactörzs, 1 citrom szűrt leve, -a petrezselymes vajhoz; 10 dkg teavaj, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 1 kávéskanál szűrt citromlé, ˝ csomó petrezselyemzöld, ízlés szerint; finomított só, őrölt bors, olívaolaj, citrom.
A petrezselyem leveleit lecsipkedjük a szárról és finomra aprítjuk. A vajat megolvasztjuk, majd keverőtálban alaposan kikeverjük a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a petrezselymet, majd sóval és borssal ízesítjük. A keveréket csillagvégű habzsákba töltjük. Egy megfelelő mé retű tálcát sütőpapírral letakarunk, a vajból rózsákat nyomunk rá, végül a hűtőbe tesszük. A lazactörzsek mindkét oldalát megkenjük citromlével. Kevés olajjal, és fóliával lefedve kb. 10 percig pihentetjük. Ezután a szeleteket enyhén sózzuk, borsozzuk, a grillácson mindkét oldalon átsütjük. (A sütési idő kb. 12 perc.). A lazacszeletekre vajrózsát helyezünk és citromkarikával díszítve tálaljuk. Grillezett főtt burgonya a hozzáillő köret.
|