Kovászos uborka
2008.09.03. 09:05
Hozzávalók: 2 kg uborka, víz, kapor, 1szelet kenyér, literenként 4 dkg (1 evőkanál) só, ízlés szerint fokhagyma.
Az ép lehetőleg egyforma nagyságú uborkákat alaposan megmossuk, mindkét végüket levágjuk, majd végeiknél behasítjuk. Az üveg aljára kaprot teszünk. Erre állítjuk az uborkákat és közéjük ízlés szerint fokhagymagerezdeket rakunk. Az uborka tetejére egy szelet száraz kenyeret helyezünk. Az üveget teleöntjük meleg, sós vízzel, kistányérral lefedjük és a napra (vagy meleg helyre) tesszük. 3-4 nap alatt a leve megzavarosodik, az uborkák pedig sárgás színűek lesznek. Az uborkákat átszedjük egy tiszta üvegbe, a levét rászűrjük és hűtőszekrénybe tesszük. Pár nap alatt fogyasszuk el, mert az uborkák hamar megpuhulnak.
|