Gödöllői töltött jércetál
2008.09.03. 08:55
Hozzávalók 10 személyes tálhoz: 2,4 kg bontott jérce, 5 dkg finomított só, 20 dkg zsír, 5 zsemle, 5 tojás, 10 dkg libamáj, 10 dkg gomba, 2 csomó petrezselyem zöldje, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg szárnyas aszpik, 1 dinnye-gyümölcskosár, 10 db vegyes gyümölcsös köret.
A szépen megtisztított, megmosott jércét csontjáról lefejtjük, majd megsózzuk és félretesszük. A meghámozott, áztatott és jól kinyomott zsemlékhez hozzáadjuk a vajban pirított libamájkockát, a gombakockát, a füstölt szalonnakockát, majd fűszerezzük sóval, törött fehérborssal, vágott petrezselyem zöldjével. Hozzáadjuk a külön edénybe leütött nyers tojást, és az egészet fakanállal elkeverjük. Az így elkészített tölteléket nyomózsákba tesszük, és az előkészített csont nélküli jércébe töltjük. A nyitott részeket dresszírtűvel (hústű) összetűzzük, hogy sütéskor a töltelék ne folyjon ki. Ahhoz, hogy a jérce formája megmaradjon, zsineggel megkötözzük. Lassan sütjük, hogy a töltelék egyenletesen átsüljön, majd halványpirosra sütjük. Kihűlés után hűtőbe tesszük. Tálaláskor a két combból a mellrészt éles késsel kiemeljük, és ennek helyére franciasalátát teszünk, és erre rakjuk a töltött jércemellet, amelyet szép egyenletes vastagságú szeletekre vágunk. Felrakása úgy történik, hogy lehetőleg a jérce formáját visszakapja. Szárnyas aszpikkal többször lekenjük, illetve fényezzük. Mindhárom mellet libamájkrémmel, valamint különböző gyümölcsökkel (mandarin, ananász, zöldmandula, meggy stb.) díszítjük. Ezüst- vagy tükörtálra tálaljuk. A tálon szimmetrikusan elhelyezett és megdíszített jérce mellé köretként 1 db szép dinnyekosarat, valamint ananászkarikára rakott vegyes gyümölcsöket adunk.
|