Csontleves (képpel)
2008.09.03. 08:36
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csont, lehetőleg ritkacsont, 30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérgyökér, zeller), 5 dkg hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1/2 fej karalábé, egy cikk kelkáposzta, egy zöldpaprika, egy kávéskanálnyi paradicsompüré, 2 g egész bors, gyömbér és só.
Készítése hasonló a húsleves készítéséhez. Ha nincs marhacsontunk, vehetünk sertés- vagy borjúcsontot is, de ebben az esetben előzőleg le kell forrázni, különben zavaros lesz a levesünk. Forrázás után hideg vízben tesszük fel a csontot; ha felfőtt, habját leszedjük szűrőkanállal, megsózzuk, bezöldségeljük a megtisztított és cikkekre vágott vegyes zöldséggel, hagymával, fokhagymával, karalábéval, kelkáposztával és paradicsommal. Egész borsot és kis darabka gyömbért teszünk bele, majd amikor mindezzel ismét felfőtt, lassú (gyöngyöző) forralás mellett 3 óra hosszáig főzzük. Leszűrjük és a húsleveshez hasonlóan betétekkel tálaljuk.
|