Erőleves (az igazi)
2008.09.03. 08:34
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg sovány darált marhahús, 20 dkg ritkacsont, 2 db tojásfehérje, 30 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 dl házilag eltett paradicsom, 3 g egész bors, 3 g gyömbér, csipetnyi só.
A darált marhahúst összegyúrjuk a tojásfehérjével és a paradicsommal, felengedjük hideg vízzel úgy, hogy személyenként 3 dl legyen az összmennyiség. Állandó keverés mellett felforraljuk, mert amíg fel nem forrt, könnyen odaéghet. (A tojásfehérje ugyanis lerakódik az edény aljára, és kozmás ízt kaphat.) Ha felforrt, a felszeletelt vegyes zöldséggel, a tűzhely lapján megpirított fél fej hagymával, egy cikk fokhagymával, zellerrel, a fűszerekkel ízesítjük, sózzuk és legalább három órán át egészen lassan (gyöngyözve) forraljuk, lehetőleg a tűzhely szélén. Ezután leállítjuk, tíz percig ülepedni hagyjuk, majd papírszalvétával lehúzzuk a zsiradékot, és sűrű szűrőruhán átszűrjük. Szűrés után még egyszer teljesen zsírtalanítjuk. Porcelán leveses csészékben tálaljuk. Az erőlevesbe betétnek adhatunk nyers tojássárgáját, tojáskocsonyát vagy egyéb nemesebb betéteket. A főtt darált marhahúst rakott ételekhez is felhasználhatjuk, de készíthetünk húskrémet is belőle.
|