Paradicsomos tökfőzelék
2008.09.03. 08:17
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg paradicsom, 1,5 kg tök, 8 dkg liszt, 6 dkg vöröshagyma, 5 dkg cukor, fél dl olaj, 1 szál zellerlevél, csipetnyi só.
A paradicsomot, megmossuk, cikkekre vágjuk, beletesszük a fazékba és hozzáadjuk a zellerlevelet, csipet sót, megfőzzük, amikor megpuhult, eltávolítjuk a zellert, és átpasszírozzuk. A megtisztított tököt, legyaluljuk, és gyengén sózzuk. Az olajon, a finomra vágott vöröshagymát kissé megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. A jól kinyomkodott tököt a hagymás rántással összekeverjük, és a paradicsomlével felengedjük. Cukorral, csipetnyi sóval ízesítjük és puhára pároljuk. Vigyázzunk a hagyma pirításánál, hogy csak üveges legyen, mennyisége arányosan kevés, hogy a főzelékből ne érezzük ki. A paradicsomtól kellemes, savanykás ízűnek kell lenni. Sült sertés hússal, sertés vagdalttal vagy bundás zsemlével kínálhatjuk.
|