Tejfeles burgonyafőzelék
2008.09.03. 08:13
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 db babérlevél, ˝ dl étolaj, ízlés szerint; borsikafű, 5%-os ételecet, cukor, csipetnyi só.
A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, és sóval. babérlevéllel ízesített vízben (rövid lében) puhára főzzük. Kevés olajban világosra pirítjuk a finomra vágott hagymát, megszórjuk liszttel, azt is világosra pirítjuk, majd a főzelékhez adjuk, és besűrítjük vele. A tejfölt belekeverjük a főzelékbe, felforraljuk és közben ízesítjük sóval, borsikafűvel, ecettel, cukorral. Jól kiforraljuk. A karikára vágott burgonyákat, majdnem készre főzzük, amikor berántjuk, és az ecettel ízesítjük. Az ecet megkeményíti a burgonyát. A főzeléknek, bársonyos fehér színűnek kell lenni. A mártásnak enyhén pikánsnak, főleg a tejfel a burgonya, babérlevél ízének szabad kiemelkedni. Feltétnek tehetünk rá sült hagymakarikát. Sült húsok mellé kínálhatjuk, de tükörtojással is feladhatjuk. A borsikafű és ecet helyett, ha majoránnát teszünk bele, akkor majoránnás burgonyafőzelék az elnevezése.
|