Sóskafőzelék
2008.09.03. 08:08
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sóska, 6 dkg liszt, 2 dl tejföl, ízlés szerint cukor, csipetnyi só, szódabikarbóna.
A sóskát megtisztítjuk, és alaposan megmossuk. 1 dl vízzel feltesszük főni, hogy szép zöld színe legyen, egy csipet szódabikarbónát tegyünk bele. Többször megkeverve megfonnyasztjuk, illetve megfőzzük. Leszűrjük, kevés vízzel krémmé turmixoljuk vagy passzírozzuk. A tejfellel és a liszttel sima habarást készítünk, beletesszük a sóskakrémet, ízesítjük cukorral és sóval. Állandó keverés mellett lassú tűzön főzelékké főzzük. Tetejére tegyünk morzsolt vajat, hogy ne „bőrösödjön”. Készíthetünk mellé burgonyapürét, sós burgonyát, és tükörtojással, főtt vagy sült virslivel tálaljuk. Főtt marhahúshoz is kínálhatjuk. A mirelitből készített, kiengedett sóskához, először egy világos rántást készítünk, vajjal. Erre tesszük a sóskapürét, tejfellel vagy tejszínnel felengedjük. Megsózzuk, cukrozzuk, és ha szükséges, egy kevés szűrt citromlével ízesítjük. A főzeléknek, kellemes zöld színűnek, pikáns ízűnek kell lenni.
|