Zöldborsó főzelék
2008.09.03. 08:07
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kifejtett zöldborsó, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 4 dl húsleves (leveskockából), 1 dl tejszín, 2 dkg cukor, 1 csokor petrezselyem, csipetnyi só.
A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a primőr zöldborsót és fedő alatt, saját levében megpároljuk. Amikor a borsó megpuhult, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, és meghintjük liszttel. Kissé átpirítjuk, felengedjük a húslevessel, és simára keverjük. Sóval, cukorral ízesítjük, hozzáöntjük a tejszínt, és jól átforraljuk. A késői zöldborsófőzeléknél, kevés forrásban lévő vízbe tesszük fel főni. Megsózzuk, majdnem puhára főzzük. Világos, petrezselymes rántást készítünk (a vajon megpirult liszthez keverjük, a finomra vágott zöldpetrezselymet), és berántjuk. Elkeverjük, gyengén cukrozzuk, és néha megkeverve, puhára pároljuk. A konzervből készült főzeléknél nem főzzük meg, hanem először a rántást készítjük el, és beleöntjük a zöldborsót, majd ízesítjük, sóval, cukorral és finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Kevés tejjel vagy tejszínnel feljavíthatjuk (íze bársonyosabb lesz). A zöldborsófőzelék feljavítható egy kevés pecsenyelével, nyersen belemorzsolt vajjal. A jó főzelék élénk zöldszínű, közepes sűrűségű. Sűrűségét inkább a zöldborsótól nyerje, mint a túl sok mártástól. Íze enyhén édeskés, és a zöldborsó finom ízét tartalmazza. Liszt vagy rántás csomó nem lehet benne. A zöldborsó puha legyen, de ne főzzük túl puhára. Mindig forrón előmelegített tálra tálaljuk. Leginkább sültekhez, frissen sültekhez, natúr borjúszelethez, vagdalt húsfélékhez stb. tálalhatjuk. Vízgőzben tartsuk melegen tálalásig. A zöldborsófőzeléket áttörve, passzírozva (pürésítve), zöldborsópüréként is tálalhatjuk.
|