Kelkáposzta főzelék
2008.09.03. 08:05
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kelkáposzta, 20 dkg burgonya, 1 mokkáskanál só, 3 dkg finomliszt, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, őrölt köménymag, Ízlés szerint majoránna, csipetnyi csemege pirospaprika.
A megtisztított kelkáposztát nagyobb kockákra daraboljuk, megmossuk, leforrázzuk. Feltesszük főni, és megsózzuk, őrölt köménymagot szórunk bele. Mikor félig megpuhult kiskockára vágott burgonyát kevés majoránnát teszünk hozzá, és puhulásig főzzük. Rózsaszínű-rántással sűrítjük, amelybe a hagymát, fokhagymát és pirospaprikát teszünk, őrölt borssal fűszerezzük, és jól felforraljuk. A jó kelkáposzta-főzelék középsűrűségű, a kelkáposzta és burgonya megfelelő arányban van a rántással. A kelkáposzta és burgonya megpuhult benne, de nincs elázva. Az étel illata a benne főtt anyagok és ízesítők együttes aromáját árasztja. A főzelék színe szürkésbarna, amelyet a kelkáposzta zöldje és a fehér burgonya tarkít, élénkít. Nagyon kellemes jó ízt ad az ételnek, ha füstölt kenyérszalonna bőrkéjét, a kelkáposztával főzzük, vagy ha füstölt kolbásszal, hússal együtt pároljuk. Magában fogyasztva, kellemesebb, ha sült hagymakarikákat szórunk a tetejére.
|