Húsvásárlás
2008.08.23. 00:09
Ha húst veszünk, nagyon ügyeljünk a frissességére. Óvakodjunk a nyálkás, ragadós, sötétpiros, esetleg zöldes, kellemetlen szagú hús megvételétol. Az állott, romlott hús élvezhetetlen és az egészségre is káros. Ha lehet, ne vegyünk öreg állattól származó húst sem, mert az szívósabb, nehezebben emésztheto, rágós lesz.
Lehetoleg jó minoségu húst vásároljunk. A hús minosége nagy mértékben függ az állat fajától, nemétol, korától és attól, hogy melyik részébol való. A marha-, sertés-, borjúhúsoknál a hátsórészek a legértékesebbek.
Az ételekhez mindig a legalkalmasabb húst válasszunk. Íz, élvezhetoség szempontjából nem mindegy, hogy a húsételeket milyen húsból készítjük. Ezért már a vásárlás elott ismernünk kell elképzeléseinket a készülo menürol. Ha az ételt nem a megfelelo húsból készítjük, nem várt, esetleg élvezhetetlen ízeket kapunk.
Csak érett húst vegyünk! Az éretlen hús, ha elkészítése elott nem kezeljük, kemény és rágós lesz. A friss vágású húst mindig tegyük a hutoszekrénybe néhány napra, vagy áztassuk be ecetes vízbe. Az ecet a húsrostokat fellazítja. A szárnyasok és a halak levágásuk után rögtön feldolgozhatók.
|