Étel fagyasztás
2008.08.23. 00:06
Csak olyan élelmiszereket érdemes fagyasztani, melyek kiolvasztott állapotban is fogyaszthatók és élvezhetok. Fagyasztáskor az élelmiszer rövid ido alatt huljön -18 C fok alá, és a tárolási homérséklet is e körül alakuljon!
Az élelmiszereket csomagolva fagyasszuk. A csomagolás lehetoleg légmentes legyen. Ha az élelmiszer túl sok levegohöz jut, foltosodik, megavasodik, vagy idegen ízt kap. Olyan csomagolóanyagot használjunk, amely jól zárható, nem támadja meg a sav, és nem vesz fel idegen szagot.
Fagyasztáskor ne terheljük túl a mélyhutot. A túlzsúfolt fagyasztóban a fagyasztás folyamata lelassul, az élelmiszerek a kívántnál lassabban fagynak át, ezért károsodhatnak. A fagyasztóba kerülo csomagokat kívülrol mindig töröljük szárazra, hogy ne fagyjanak egymáshoz.
Ha folyadékot, pépszeru anyagot fagyasztunk le, az edényben hagyjunk helyet a folyadék térfogatának növekedéséhez. Szénsavas italt mélyhutoben ne tároljunk, mert felrobbanhat.
Ha fagyasztott élelmiszert vásárolunk, minden esetben vigyünk magunkkal hutotáskát, máskülönben a fagyott élelmiszer felengedhet. Az egyszer mar felengedett élelmiszert újrafagyasztani nem szabad!
|