Étolaj használata
2008.08.23. 00:04
Ha olajban sütünk, a zsiradékot ne forrósítsuk túl. Amint átmelegedett, mindjárt tegyük bele a sütnivalót. Az étel így kívül-belül egyenletesen sül át. Ha nem kedveljük az olaj ízét, süssünk ki benne néhány szelet burgonyát, majd szurjük le és ezt használjuk fel sütéshez.
Ha sütéskor az olaj füstölni kezd, azonnal csökkentsük a tuzhely homérsékletét, mert a füstölgo olaj könnyen meggyulladhat és tüzet okozhat. Ha az olaj meggyulladt, ne próbáljuk vízzel oltani. Legjobb, ha a serpenyot, a lábast levesszük a tuzrol és fedovel vagy nedves konyharuhával letakarjuk.
Az étolajat ne használjuk fel többször, mert nem egészséges, és az ételnek is kesernyés ízt ad. Ne sajnáljuk kiönteni!
Ha étolajunk megavasodott, öntsünk hozzá néhány csepp tiszta szeszt, s az üveget zárjuk le légmentesen. Az avas íz egy-két napon belül megszunik. Nem avasodik meg az olaj, ha sötét, huvös helyen tároljuk. Hutoszekrénybe azonban ne tegyük, mert zavaros lesz
|