Élesztő frissmarad, ha
2008.08.23. 00:02
Friss marad az éleszto, ha 6-8 C fokon tároljuk. A hutoszekrényben tartott élesztot csomagoljuk alufóliába, vagy tegyük lezárt üvegedénybe. Sokáig frissen tartható úgy is, ha alkoholos ruhába betekerjük, és sötét, huvös helyre tesszük. Mélyhutoben hónapokig eláll.
Az éleszto tartósításának legegyszerubb módja, ha szétmorzsoljuk és a napon vagy sütoben, kályhán stb. megszárítjuk. Felhasználás elott a megszárított morzsalékot meleg vízben feloldjuk. Liszttel is szétmorzsolhatjuk, és szorosan jól zárható üvegbe nyomkodjuk. Így heteken át friss marad.
Az élesztot langyos, enyhén cukrozott tejben vagy vízben futtassuk fel. A lisztet csak néhány perccel késobb adjuk hozzá. A langyos tejjel vagy vízzel elkevert tészta akkor is megkel, ha szárazon morzsoljuk az élesztot a liszt közé. Ilyenkor azonban több élesztot kell használnunk.
Nem keleszti meg az éleszto a tésztát, ha hideg, vagy ha forró tejben, ill. vízben futtatjuk fel!
Régi élesztot is felhasználhatóvá tehetünk, ha melegvízzel és cukorral keverve használjuk fel. Ha megsavanyodott, adjunk hozzá friss édes tejet, az elveszi a savanyúságát.
|