Édesítés
2008.08.23. 00:01
Mindig a szájunk íze szerint édesítsünk, de kerüljük a túlzást, az agyoncukrozást, mert az ételek elvesztik eredeti jellegüket. A cukron kívül édesíthetünk mézzel és mesterséges édesítoszerekkel is.
Ha szeretnénk kiemelni az édes étel ízét, tegyünk bele egy csipetnyi sót is. Sós ételeink viszont akkor lesznek jobb ízuek, ha egy csipetnyi cukrot is belekeverünk.
Néhány étel (pl. sóska, paradicsom stb.) savanyú ízét édesítéssel mérsékelhetjük. Ha a salátaléhez egy kevés cukrot adunk, íze simább, kellemesebb lesz.
A túl édesre sikeredett ételt egy kávéskanálnyi citromlével vagy almaecettel egyensúlyozhatjuk ki. Mindketto leköti a cukrot, és így jobb lesz az étel íze.
Ha cukorral édesítünk, ne fozzük sokáig az ételben, mert veszít édesíto erejébol. Legjobb, ha a már megfozött ételhez keverjük. Ezért befozéskor érdemesebb elobb megfozni a gyümölcsöt, és csak azután édesíteni.
Ha olyan édesítoszert használunk, amely nem bírja a hot (forralást), csak fogyasztás elott tegyük az ételbe, különben kesernyés ízu lesz.
|