Darált hús
2008.08.23. 00:00
Daráláshoz a húst eloször alaposan mossuk meg, a vizet csurgassuk le róla, majd tisztítsuk meg a csontoktól, inaktól, hártyáktól. Azután vágjuk kockára és apránként tegyük a darálóba. Inas húst semmi esetre se daráljunk, mert a daráló nem orli meg.
Ha a húshoz más anyagot is keverünk (hagymát, szalonnát, burgonyát, zsemlét stb.), azt a hússal együtt daráljuk le. A darálás végén mindig tegyünk a gépbe egy darab kenyeret, hogy a gép teljesen megtisztuljon.
Hogy a hús jobb ízu és könnyebb legyen, daráljunk bele nyers uborkát, majd öntsünk hozzá egy kevés langyos vizet, és jól keverjük el. Nyers burgonyát tojás helyett is használhatunk, keményítoje a húst összetartja.
Ha a darált húsból fasírtot készítünk, legjobb fehér kenyérrel vagy zsömlével szaporítani. Elozoleg azonban tejben vagy vízben áztassuk, és húsdarálon daráljuk le. A kenyér beszívja a hús kisült levét, a fasírt ízesebb, szaftosabb és könnyebb lesz.
Darálás után a darálót szedjük szét, tisztítsuk meg, mosogassuk el és tökéletesen szárítsuk meg, majd újból szereljük össze. Piszkos, nedves darálót ne tegyünk el, mert rozsdásodik, dohos lesz, használhatatlanná válik.
|