Csalán
2008.08.22. 23:56
Csalánból kituno ételek készíthetok. Igen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Különösen tavasszal ajánlatos fogyasztani. Szedheto nyáron is, de csak a zsenge leveleit használjuk. Tápértéke a virágzás elott a legnagyobb
Nagyon jó a csalánleves és -fozelék. A levest a sóskaleveshez, a fozeléket a parajhoz hasonlóan fozzük. A csalánt akár levesnek, akár fozeléknek készítjük, eloször egy-két percig lobogva fövo vízben puhítsuk, csak azután turmixoljuk vagy vágjuk apróra. Ha nyersen vajban vagy margarinban megpároljuk és jól elkeverjük, pépes krémet kapunk.
A friss, zöld csalánt levesbe és fozelékbe aprítva is felhasználhatjuk. A csalánsalátát a fejes salátának megfeleloen ízesíthetjük, tálalhatjuk, de keverhetünk hozzá hagymát, ill. más zöldséget is.
Friss hajtásokból tejjel frissíto turmixot készíthetünk. A pépes anyagot belekeverhetjük tejfelbe, joghurtba, kefirbe és körözöttbe. Színezhetünk vele gyúrt tésztát, palacsintát, gombócot. Tojással elkeverve, jól fuszerezve kiváló töltelék különbözo tésztákba.
|