Túrógombóc (képpel)
2008.07.21. 20:15
Hozzávalók: 80 dkg zsíros vagy félzsíros tehéntúró (a házi a legjobb) 20 dkg búzadara (gríz) 4 db tojás, vaj, zsemlemorzsa, tejföl, porcukor. Ha kevesebbet (vagy többet) készítesz, figyelj, hogy az arányok meglegyenek. (ez kb. 20 db gombóc)
A túrót szitán törd át, sózd meg, tedd hozzá a búzadarát, a tojások sárgáját, és gyúrd jól össze. A tojásfehérjét verd fel kemény habnak, és keverd a többihez, úgy hogy egy könnyű, de egyenletesen kidolgozott masszát kapjál. Hagyd kb. 15-20 percig állni. Vizezett kézzel, 2-3 cm-es gombócokat formázva tedd forrásban lévő sós vízbe. Ne lobogjon, csak pezsegjen, és amíg rakosgatod a vízbe, legyen odakészítve egy pohár hideg víz, amivel beleöntögetve szabályozni tudod a forrást. Jó nagy edényben csináld, mert dagadni fog rendesen. Fedd le, és kislángon 10-15 percig főzd. Néha nagyon óvatosan keverd meg. Egyet vegyél ki, vágd félbe, így tudod megnézni, megfőtt-e. Ha jó, vedd le, és hagyd a levében, fedő alatt. A zsemlemorzsát szárazon pirítsd meg, amikor már szép színe van, dobj bele vajat, és keverd össze. Tálaláskor vegyél ki a vízből gombócokat, csöpögtesd le jól, tedd tányérra, tegyél a tetejére a pirított morzsából, és öntsd nyakon a cukorral kikevert tejföllel. A maradék gombócokat, ha kihűlt, saját levében tedd hűtőbe. Ha mikróban melegíted.
Maga a gombóc natúron, nagyon finom pörköltökhöz köretként is (pl. csirke vagy borjúpörkölt). mindig lefedve és egy pici levével együtt, nehogy kiszáradjon.
|