Alapfogalmak
2008.07.16. 19:55
Abálás
100°C-nál alacsonyabb, kb. 95 °C-on történő főzés. Így készül az "abált" szalonna, a véres- és májas hurka.
Angolos bundázás
A bundázás egyik ismert formája. Azt jelenti, hogy a húst, a halat vagy egyéb sütni kívánt alapanyagot előbb olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük.
Angolos főzelék
Sűrítés nélküli főzelék. Az alapanyagot sós vízben vagy gőzben megfőzzük, leszűrve tálra halmozzuk, és vaj- vagy margarin darabkákkal meghintjük. Energia- vagy zsírszegény étkezés esetén a zsiradékot elhagyjuk.
Angolos-ra sütés
Az egészen angolos pecsenyének csak a külső pereme sül át, a hús közepe felé haladva egyre nyersebb, a hús közepe pedig teljesen nyers, véres.
Antioxidáns
Meggátolja a termék öregedését, barnulását.
Aracini
Narancshéj cukorszirupban.
Aszalás
Ősi és őszi gyümölcsszárításos tartósítási mód. Lényege, hogy a nap melege vagy mesterséges hőforrás (pl. langyos sütő) hatására a nyersanyag elveszíti víztartalma jelentős részét, és így hosszabb ideig eltartható a romlás veszélye nélkül.
Aszkorbinsav
E-300 a C-vitamin elő vitaminja, javítja a liszt sikértulajdonságait.
Aromás főzés
Ízesített folyadékban történő főzés, amellyel a készülő étel ízét, illatát gazdagítjuk.
|