Málnaszörp citromosan
2008.06.28. 13:16
Hozzávalók 2 liter elkészítéséhez: 2 kg erdei málna, 70 dkg kristálycukor, 2 citrom, fahéj ízlés szerint.
Az érett, megmosott málnát összenyomkodjuk, zománcozott vagy porcelánedénybe tesszük, és a konyhában vagy más langyos hőmérsékletű helyen néhány napig letakarva erjedni hagyjuk. Öt nap múlva a habzás megszűnik, és a lé letisztulni kezd. A levet ruhán átcsurgatjuk. Minden liter léhez 70 dkg cukrot adunk. A cukrot kevés vízzel felfőzzük, és 10-15 percig forraljuk. Közben a felszínre jövő habot eltávolítjuk. A cukorhoz hozzáadjuk a málnalevet, s lassú, egyenletes forrás mellett fél óráig főzzük, hozzáadva a citromok szűrt levét és néhány fahéjat. A szörpöt ruhán ismét átszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Üvegekbe töltve hűvös helyen tároljuk. Krémekbe, édes habos süteményekhez ínycsiklandozó ízt ad. Jól lehűtve, ásványvízzel kitűnő vitaminban gazdag hűsítő. Időseknek, gyermekeknek ajánlott a fogyasztása.
|