Hideg töltött alma
2008.06.28. 13:09
Hozzávalók 4 személyre: 8 db közepes zöld alma, 1 citrom, 14 dkg kristálycukor, 1 db szegfűszeg, 1 db fahéj, 1˝ dl tej, ź rúd vanília, 2 tojás, 2 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, ˝ dl cointreau likőr, 1 piskótalap (készen vehetjük), 3 dl tejszín, 8 dkg ribizli dzsem, 1 dkg szeletelt mandula
8 db szép nagy almát egészben meghámozunk, jól megmosunk és karalábé vájóval, vagy kiskanállal úgy vágjuk ki a magját és a magházát, hogy a töltelék számára megfelelő üreg képződjék benne, az alma elég vastag maradjon (nehogy főzés közben szétessen) és alsó része ne lyukadjon ki, később a töltelék ne folyjon ki belőle. Ekkor egész külső felületét citrommal dörzsöljük be. Most 3 dl vizet és 10 dkg cukrot teszünk egy zománcozott lábosba, ezt egy fél citrom levével,1 db szegfűszeggel és csipetnyi fahéjjal ízesítjük, s ha felforrt, beletesszük az almákat és fedő alatt puhára, pároljuk. A főzési idő kb. 3-4 perc, ügyeljünk arra, hogy az alma ne puhuljon meg túlságosan. A tűzről levéve kihűtjük, majd szitán jól lecsurgatjuk. Közben egy dl tejet, egy csipetnyi vaníliát 4 dkg cukorral, és ˝ dl kompótlével (amiben az alma főtt) felforralunk. Amíg felforr, 2 db tojássárgát ˝ dl hideg tejjel és 2 dkg liszttel simára keverünk. Ha a tej felforrt, habverővel való állandó keverés mellett hozzátesszük a kikevert tojássárgát és visszatéve a tűzre állandó, habverővel való keverés mellett addig hagyjuk ott, amíg forrni kezd és sűrűsödik. Ekkor azonnal levesszük a tűzről, és habverővel belekeverjük 2 tojás keményre vert habját, amelybe előzőleg 5 dkg porcukrot kevertünk bele. Végül elkeverünk benne ˝dl cointreau likőrt és lehűtjük. Most egy vékony piskótalapból (ezt készen vehetjük meg hozzá) minden alma alá 1-1 kerek talpazatot teszünk, és üveg tálkára helyezzük. Minden almába egy kávéskanálnyi ribizlidzsemet teszünk, majd megtöltjük a likőrös krémmel. A tetejére ismét 1-1 kanál ribizlidzsemet teszünk, és hűtőszekrénybe helyezzük egy órára. Közben 3 dl tejszínből habot verünk és 5 dkg porcukrot elkeverünk benne, ezzel felspriccelve díszítjük a töltött almákat. Tetejére díszítésül néhány szem piros cseresznyét vagy meggyet teszünk, - de ízlés szerint helyette 3-4 dkg szeletekbe vágott mandulával is megszórhatjuk.
|