Erdélyi kuglóf
2008.06.28. 13:04
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 4 db tojás sárgája, 8 dkg cukor, 6 dkg akácméz (2 evőkanál), 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 40 dkg finom kukoricaliszt, 5 dkg dió, őrölt fahéj, margarin, liszt a forma kenéséhez, vaníliás porcuk
A margarint a tojások sárgájával, a cukorral keverjük habosra. Adjunk hozzá két evőkanál mézet és a citrom levét. Öntsünk hozzá a cukorral, langyos tejben felfuttatott élesztőt. A diót daráljuk meg, keverjük össze az őrölt fahéjjal ízesített finom kukoricaliszttel, és az egészet adjuk hozzá az élesztős-tojássárgás masszához. Öntsük margarinnal kikent, lisztezett kuglófformába, és egy fél órás kelesztés után süssük meg 180C° fokos sütőben. Hústűvel megszúrva ellenőrizhetjük, átsült-e a kuglóf. Ha kész, pihentessük kicsit, majd szórjuk meg vaníliás porcukorral. Remek látványt nyújthat a kuglóf, ha még olvasztott csokoládéval is áthúzzuk. Hagyományosan cserépedényben sül az erdélyi kukoricás-diós kuglóf. Húsvéti karácsonyi, pünkösdi, névnapi étkezések befejező fogása. Cserépedény híján jénaiban, fémformában is süthetjük.
|