Habos vadmálna torta
2008.06.28. 12:48
Hozzávalók 10 szelet elkészítéséhez:20 dkg liszt, 8 dkg margarin, 2 tojás, ˝ citrom, csipet só, 5 dkg porcukor, 2 dl tej, 10 dkg vadmálna lekvár, 25 dkg friss vadmálna, 5 dkg kristálycukor
Összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, a tojássárgákkal, fél citrom reszelt héjával, csipet sóval, és a porcukorral, annyi hideg tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy óráig hűvös helyen pihentetjük, majd vékony kerek lappá nyújtjuk, és úgy béleljük ki vele a tortaformát, hogy magas pereme is legyen. Villával megszurkáljuk a tésztát, és a sütőben világossárgára sütjük. Ezután a belsejét vadmálna lekvárral megkenjük, és a friss vadmálnával kirakjuk, tetejére elsimítjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét, amelyet egy evőkanál kristálycukorral ízesítünk. Visszatoljuk a tortás a sütőbe, de a lángot majdnem teljesen lecsavarjuk, hogy a hab a tetején inkább száradjon mint süljön. Akkor jó, ha szép rózsaszínű a teteje. A tortát az elzárt sütő ajtajában hagyjuk kihűlni, nehogy „megfázzon”, és a hab összeessen. Végül a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tortalappal együtt csúsztatjuk a tálra.
|