Húsos derelye
2008.06.28. 12:35
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 2 tojás, 20 dkg darált sertéshús, kávéskanálnyi aprított hagyma, 6 dkg vaj, 2 dl tejfel, őrölt bors, só
A fél kiló lisztből 1 tojással és vízzel félkemény tésztát gyúrunk, és három cipót alakítunk belőle, majd vékonyra kinyújtjuk egyenként. Az aprított hagymát zsemleszínűre megpirítjuk 3 dkg vajban, hozzáadjuk a darált sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, és megpároljuk. A tűzről levéve 1 tojást ütünk hozzá, és elkeverjük. Ezzel a töltelékkel derelyeszerűen megtöltjük a kinyújtott tészta egyik oldalát, egyenlő távközben. A tészta másik felét vékonyan megkenjük vízzel, ráborítjuk a megtöltött részre, és derelyevágóval a közökben haladva feldaraboljuk. Bő, sós, forrásban levő vízben kifőzzük, leszűrjük, majd a maradék vajjal elkeverve forrón adjuk asztalra. Külön csészében tejfelt adunk hozzá, de lehet reszelt sajttal is tálalni.
|