Erdélyi cukkíni kölessel
2008.06.28. 12:31
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg cukkíni, 25 dkg kicsontozott, darált sertéstarja, 10 dkg köles, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomag újhagyma, 10 dkg libazsír vagy vaj, tengeri só, 3 dl tejföl, kakukkfű, pirospaprika, őrölt bors, 10 dkg trappista sajt, ételízesítő.
A zsenge, fiatal cukkínit megmossuk, fél centi vastagra felkarikázzuk, vastagon lesózzuk, állni hagyjuk 15 percet, majd konyharuhával leitatjuk róla a nedvességet. Kevés zsíron az újhagymát megfuttatjuk, rátesszük a kölest, pár percig kevergetve pirítjuk, fűszerezzük kevés őrölt borssal, sok kakukkfűvel, majd felöntjük kétszeres mennyiségű sós vízzel. Felforraljuk, majd fedő alatt, 8-10 perc alatt kis lángon megpároljuk. Nem kell sokat keverni, azt is óvatosan, mert könnyen összetörik! A darált húst kevés apróra vágott, zsíron fonnyasztott vöröshagymán megpirítjuk, sóval, pirospaprikával, borssal ízesítjük. Kizsírozott tűzálló edényben rétegezzük: alulra több rétegben a cukkíni felét, rá a köles felét, erre rá a húst, meglocsolva a tejföl felével, majd ráegyengetjük a köles másik felét, erre a maradék cukkínit szintén több rétegben, a tetejét megkenjük a maradék tejfölben elkevert reszelt sajttal. A tetejét meghintjük ételízesítőből kiszitált színes zöldséggel, majd forró sütőben 20 perc alatt készre (pirosra) sütjük.
|