Húsos ételek : Hússal töltött pityókás (krumplis-burgonyás) táska |
Hússal töltött pityókás (krumplis-burgonyás) táska
2008.06.28. 12:27
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg héjában főtt pityóka (burgonya), 15 dkg rétes liszt, 5dkg búzadara, só, 2 tojás. Töltelék: 20dkg darát főtt hús, 5 dkg (közepes fej) hagyma,3-4 dkg zsír, törött fekete bors.
Először a tölteléket készítjük el. Az olvasztott zsíron üvegesre futtatott, vágott, hagymát összekeverjük a darált hússal, borssal, sóval fűszerezzük ízlés szerint, és végül belekeverjük a tojást. A tészta: a tört pityókához hozzáadjuk a lisztet, darát, tojást, csipet sót és tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk-kisodorjuk kicsit vastagabb tésztává és vagy négyzetekbe vágjuk, vagy pohárral kör alakra és a közepükbe kicsi halmocskákat rakva táskákat képezünk. A szélet lenyomkodjuk esetleg villával, így díszesebb és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Óvatosan megkeverjük, hogy ne ragadjanak le a fazék aljára. Amint a víz ismét felforr és a táskák feljönnek a víz tetejére kiszedjük. Így még forrón az asztalra adjuk. Meglocsolhatjuk: Kis jó ízű olajjal, és tejföllel. Kis olajjal és pici ecettel. Csak olajjal. Csak tejföllel.
|