Székelyudvarhelyi kakasherepörkölt
2008.06.28. 12:24
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kakashere, 20 dkg csiperkegomba, 20 dkg sertésvelő, 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, só, őrölt bors, 10 dkg füstölt szalonna.
A velőt külön edényben előfőzzük, lehártyázzuk. A heréket forró vízbe mártjuk és szintén lehártyázzuk. A gombákat, nagyobb darabokra vágjuk (2x2 cm). A szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük. Kivesszük a töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, egy kevés cseresznyepaprikát, és lassú tűzön főzzük. Amikor a paprika megpuhult beletesszük a felkockázott gombát és a heréket, a fokhagymát, összekeverjük, lassú tűzön pirítjuk. Felöntjük kevés vízzel, megsózzuk. Mielőtt teljesen elkészülne beletesszük az előfőzött velőt és még pár percig forraljuk, ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk. Puliszkával kínáljuk.
|