Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Helyes étkezés
Helyes étkezés : Mediterrán konyhák kialakulása

Mediterrán konyhák kialakulása

  2008.06.28. 12:05


Európa ételeinek „gazdagságát” az „eltévedő”, Spanyol, illetve Francia felfedezőknek is köszönheti. Francisco Pizzaro felfedezőútja során Dél-Amerikából Európába hozta a paradicsomot. Azóta az olaszok úgy termelik és fogyasztják, mintha onnan származna. Átvették a spanyolok, franciák is a meleg mediterrán égövben főleg. A tizenhatodik században még gyönyörű sárga színben pompázott, ezért is nevezték aranyalmának. A termesztés során változott a színe vele együtt a neve is a „szerelem almájára” módosult.
A középkorban az egybesült pecsenyékből hasítottak maguknak a királyi udvaroknál. Hatalmas változást hozott a tizenötödik század, az olasz reneszánsz. A zsíros húsokat könnyű ételek váltották fel. A terítékekben megjelent a villa, igaz akkor még csak két ága volt.
Itáliából Franciaországba Medici Katalin vitte az új módit, amikor férjhez ment a francia trónörököshöz. A két ország sokáig együtt fejlődött a gasztronómia területen. A tizenhetedik században a franciák vették át a vezető szerepet, mivel fontosnak tartották az előételeket, és nagy gondot fordítottak a tálalásra. Amikor egyik országból a másikba kerültek a szűk körben ismert alapanyagok, kiegyenlítődött a francia és olasz konyha közötti különbség. Felzárkóztak a Földközi-tenger országai is. Ide tartoznak a Görögök, Észak-Afrikaiak, Törökök stb.
Palermó környékén. A XV. sz.-i szakácskönyvek leírják főtt és sült, sós és édes, töltött és zöldséges formáit. Egyfelől "népi" ételnek számított, amelyet tengerészek és más, hozzájuk hasonlóan sokáig eltartható élelmiszereket igénylő emberek fogyasztottak, másfelől viszont - éppen ellenkezőleg - fényűző, a fogyasztók szűk csoportja számára fenntartott ételnek tűnik: sajthegyeken leguruló makaróniról vagy gombócokról szólnak a korabeli leírások.
A burgonya jelenléte inkább a spanyol konyha jellemzője. Története hasonlóan regényes, mint a tésztáé, bár európai hódításait csak Kolumbusz utazása után tudta megkezdeni. A burgonya mindig szorosan kapcsolódott a szegényebb társadalmi rétegekhez. A rizs az ázsiai kontinenst elhagyva, megvetette lábát a mediterrán étrendben. Erre legjobb példa a spanyol nemzeti étel a paella, ami nem más, mint rizs rengeteg zöldséggel, hallal és fűszerekkel. Nem tisztázott, hogy a rizs - amelyet eleinte egzotikus importtermékként ismertek, fűszerüzletekben árultak, a konyhában pedig igencsak takarékoskodtak vele, főleg mártásokhoz használták - a szicíliai arabokon, vagy pedig a spanyolokon keresztül jutott-e el Észak-Itáliába. Spanyolország volt az egyetlen térség Európában, ahol ez a termény már korán fontos szerephez jutott a táplálkozásban. A Földközi-tenger vidékén a húsnak nem volt meghatározó szerepe a táplálkozásban, a korábbi évszázadokban sem. Az 1430 és 1442 közötti időszakban az arles-i püspök szolgálatában állók évente 66-67 kg húst fogyasztottak fejenként. Ezzel szemben Carpentras lakosságának évi egy főre eső átlagos fogyasztása 1472-1473-ban csak 26 kg volt. Ez persze messze elmarad a feltételezett németországi 100 kg-tól, a mai értékekkel összehasonlítva azonban még mindig tekintélyes mennyiség. Ezzel szemben a halfogyasztás mindig meghaladta az európai átlagot. Ez nem volt csoda, hiszen a Földközi-tenger a mai napig ontja a finomabbnál finomabb halféléket és tengeri gyümölcsöket. A legkülönbözőbb színű, formájú, tápanyagtartalmú halak, kagylók, csigák, rákok kerülnek a tányérokba napi rendszerességgel. A halfogyasztás egészségességének bizonyítékaként arra a követéses vizsgálatra utalnék, amely szerint a hetente kétszer halat fogyasztók között 20 év alatt fele annyi infarktus fordult elő, mint azok között, akik nem ettek halat. A tengeri halak olajában található többszörösen telítetlen zsírsavak csökkenthetik bizonyos koleszterinfajták mennyiségét a vérben, ami a kialakuló szív- vagy érrendszeri betegség fejlődését visszaveti. Ezen olajok fogyasztása azonban nem a szokásos étrend melletti kiegészítőként hatékony, hanem az étrendbe beépítve, azaz a rendszeres halfogyasztással.

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?