Sütőtök krémleves (méregtelenítő)
2008.06.23. 15:02
(A sütőtökben megtalálható béta -karotin antioxidáns tulajdonságú, a vízoldható rostok közül a pektin jó székletképző, a bélfalra " radírozó"-regeneráló hatással van.)
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 80 dkg sütőtök, 10 dkg vöröshagyma, 6 dkg főzőmargarin, 2 dl tej, 1 dl főzőtejszín, só, őrölt fehér bors
A megtisztított sütőtököt kis kockára vágjuk. A megtisztított apró kockára vágott hagymát főzőmargarinban megpároljuk, majd hozzáadjuk a tököt. Mikor megpuhult a tök, akkor levesszük a tűzről és botmixerrer pépesítjük. Kevés tejet és ízlés szerint főzőtejszínt teszünk hozzá. Sóval, borssal ízesítjük. A tejszínnel és a tejjel addig hígítjuk, míg lágy, krémes állagot kapunk.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 192 kcal (803 kJ), Fehérje: 4, 13 g, Zsír: 9, 41 g, Szénhidrát: 22, 4 g, Koleszterin: 1, 96 mg, Rost: 1, 82 g, C-vitamin: 16, 6 mg, Kalcium: 120, 57 mg, Vas: 2, 08 mg, Nátrium: 471, 24 mg
|