Sóskaleves (vesekőre hajlamosaknak)
2008.06.23. 15:00
(A sóska magas oxálsavtartalma miatt nem ajánlható vesekőre hajlamosaknak, vagy azoknak, akiknek korábban már volt vesekövük. Sajnos, az oxálsav a magas kalciumtartalmat sem engedi hasznosulni.)
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 50 dkg tisztított sóska, 3 dkg vaj vagy 1 evőkanál olaj, 2 dkg liszt, 2 dl zsírszegény tejföl, ízlés szerint só, a daragaluskához: 1 húsleveskocka, 3 evőkanál búzadara, 1 tojás
A tojást felütjük, és a sárgáját a fehérjével együtt alaposan felverjük. Egy húsleves kockát és egy mokkáskanál sót egy liter vízben felforralunk. A sóskaleveleket metéltre vágjuk, és a vajon vagy olajon lassan addig pároljuk, amíg teljesen krémszerűvé válik, majd egy dkg liszttel megszórjuk, összekeverjük, félrehúzzuk a tűzről. A tojást újra felverjük, beletesszük a darát, és könnyű kézzel gyorsan összekeverjük. Evőkanállal kisujjnyi galuskákat szaggatunk belőle a lobogva forró vízbe. Két perc főzés után félrehúzzuk a tűzről. A sóskát visszatesszük a tűzre, és a maradék 1 dkg liszttel elkevert pohárnyi tejföllel behabarjuk, végül a daragaluskák levét apránként hozzákeverjük. A galuskákat tányérba szedjük, a kész levest rámerjük.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 314 kcal (1313 kJ), Fehérje: 10, 92 g, Zsír: 17, 36 g, Szénhidrát: 26, 17 g, Koleszterin: 110, 73 mg, Rost: 4, 73 g, C-vitamin: 72, 5 mg, Kalcium: 299, 61 mg, Vas: 9, 66 mg, Nátrium: 342, 93 mg
|