Szakácsok levese (keringési zavarok)
2008.06.23. 14:58
(Magas rost- és alacsony koleszterintartalma miatt keringési problémák esetén ajánlható ez az étel, de ilyenkor is sovány tejföllel illik elkészíteni. Laktató egytálételként (persze lángos nélkül) megállja a helyét fogyókúrában is.)
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 6 db zöldpaprika, 3 db közepes paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 10 dkg lebbencs tészta, 2,5 dl tejföl (12%-os), 1 csokor zeller levél, 1 evőkanál olaj, só, csemegepaprika, őrölt kömény
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd rátesszük a karikára vágott paprikát és a meghámozott, szintén karikára vágott paradicsomot. Lecsó sűrűségűre dinszteljük, majd felöntjük kb. 3 liter vízzel. Ekkor tesszük bele a zellerleveleket és a karikára vágott burgonyát, sózzuk. Ha a krumpli félig megfőtt (10-15 perc a forrástól) beletesszük a lebbencs tésztát és forraljuk. Ha a tészta feljött a leves tetejére, beletesszük a köményt és a pirospaprikát, és készre főzzük. Mielőtt elzárnánk, belekeverjük a tejfölt. Fogyaszthatjuk melegen lángossal vagy langyosan magában is.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 380 kcal (1588 kJ), Fehérje: 10, 87 g, Zsír: 11, 7 g, Szénhidrát: 57, 2 g, Koleszterin: 46 mg, Rost: 6, 7 g, C-vitamin: 76, 2 mg, Kalcium: 94, 38, mg, Vas: 1, 4 mg, Nátrium: 438, 11 mg
|