Fóti gyógyít burgonyaleves (magas vérnyomás)
2008.06.23. 14:57
(A burgonyából készült ételek általában káliumban gazdagok, és ez kifejezetten igaz a levesekre, ahol a főzővizet is felhasználjuk (magas a C-vitamin tartalom). Az ilyen ételek kifejezetten ajánlottak például magas vérnyomás esetén, a megbomlott kálium-nátrium egyensúly helyreállítására.)
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 1 jókora vöröshagyma, 3 babérlevél, 2 dl tejföl, só, csipetnyi oregánó, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt a rántáshoz, pirospaprika, fél csomó újhagyma zöldje, 1 csomó zöldpetrezselyem
A megtisztított kockára vágott burgonyát a megtisztított vöröshagymával, a babérlevéllel sós vízben feltesszük főzni. Amikor a burgonya már félig puha, szórjunk bele kevés oregánót. Egy kis csokor petrezselymet is tegyünk bele (amit előzőleg fehér cérnácskával kössünk össze, hogy könnyebben kihalászhassuk tálalás előtt). Vékony rántást készítünk olajból és lisztből, majd amikor kész, a tűzről levesszük és beletesszük a pirospaprikát. Berántjuk az ételt. Amikor a burgonya már puhára főtt, a léből visszaszedve elkeverjük a tejföllel egy kis tálkában. Hozzáöntjük a leveshez. A tüzet elzárjuk és ekkor dobjunk bele egy kevéske, finomra vágott petrezselyemzöldet.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 249 kcal (1041 kJ), Fehérje: 6, 6 g, Zsír: 7, 8 g, Szénhidrát: 37, 7 g, Koleszterin: 28 mg, Rost: 5, 47 g, C-vitamin: 41, 71 mg, Kalcium: 85, 5 mg, Vas: 0, 7 mg, Nátrium: 37, 65 mg
|